Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reli-kitsch: de brede en de smalle weg

Deel:

Reinier ziet in films, reclames, boeken en op internet allerlei beelden met een religieuze lading. En als je er eenmaal op gaat letten, zie je ze overal..

De brede en de smalle weg
Credits: Conrad Schacher.

Ha, gezellig, reli-kitsch van de brede en smalle weg. Hing vroeger op de gang bij een vriend van me. Links allemaal toffe dingen, maar aan het eind eeuwige verdoemenis. Rechts allemaal saaie dingen, maar dat loopt wel uit op jubelzang ad infinitum. Plus voor elk onderdeel een passende bewijstekst. Handig!

Als ik het geloof kapot zou willen maken, zou ik zo’n poster verspreiden.

Het gaat niet om iets na de dood

Sowieso heeft dit allemaal niets van doen met Jezus’ gelijkenis. Hij noemt wel twee wegen, maar die lopen uit op ‘het leven’ c.q. ‘de ondergang’. Nergens enige suggestie dat het om iets na de dood zou gaan, laat staan iets eeuwigs. En de betekenis van ‘smalle’ en ‘brede’ weg wordt nauwelijks nader ingevuld. In elk geval niet dat de ene plezierig of makkelijk zou zijn en de andere onprettig en zwaar. De enige invulling die Jezus noemt, is dat de smalle weg minder vindbaar is.

Oftewel, Jezus zegt dat veel mensen voor de hand liggende oplossingen kiezen en daarmee hun leven kapot maken. Maar als je verder zoekt, kun je bloeien. Wellicht eeuwig, maar dat is het punt niet.

Wantrouw je intuïtie?

Deze poster moedigt je aan al je intuïties volledig te wantrouwen. Alles wat jij aanvoelt als prettig of juist onprettig, daar kun je nooit van op aan.

Reuzehandig van de clerus om zichzelf in het pluche te houden. Hun verhaal maakt de leken van hen afhankelijk: die hebben een principiële kennisachterstand en wie hebben ze daarbij nodig…? Je kunt deze poster ook vertalen als: luister niet naar jezelf, maar betaal liever mij, de predikant.

Glutenvrij evangelie

Niet dat kerken daarin zo uniek zijn. Momenteel zijn het vooral seculiere experts die zich via deze truc onmisbaar proberen te maken. Ja, gewoon brood is wel lekker, maar ik vertel je het glutenvrije evangelie. Melk is voor elk – nee hoor, het is ‘de witte sloper’. En o ja, had ik je al verteld welke e-nummers eigenlijk stiekem vergif zijn? Allemaal brede wegen die ‘ten verderve’ leiden en smalle wegen waarvoor je moet dokken, maar waarvan je daarna dolgelukkig wordt.

 Wie echter gelooft goed geschapen te zijn, kan met een zekere gulheid zijn intuïties volgen en daarmee de zelfpromotie van de zogenaamde experts negeren.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--